Ioana Cuzino

Locul secret din România unde femeile pot trăi pe gratis, primesc de la oameni mâncare și nu trebuie să muncească. Li se cere să facă un singur lucru pentru a trăi fără nicio grijă. Ce fac toată ziua acolo

Schitul Babicilor este un așezământ alipit bisericii de rit vechi din Jurilovca, aici femeile care doresc, pot veni pentru a trăi ca niște călugărițe, primesc mâncare de la localnici și se roagă pentru sufletele celor care le dau o mână de ajutor.

De obicei aici vin mai ales femeile bătrâne care doresc să își petreacă ultima perioadă a vieții în rugăciune.

Ele nu mai au aici bunuri pământești și, pentru a supraviețui, acceptă ajutor de la comunitate, așa cum făceau călugării din vechime. Ei primeau mâncare și în schimb ofereau rugăciuni în numele celor pe care îi hrăneau.

Biserica ce găzduiește și Schitul ,,Babicilor” este în Tulcea și poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului, a fost construită în 1838 iar pe data de 14 octombrie va sărbători 179 de ani de la existență.

Maxim Busla, un lipovean de 65 de ani din Jurilovca, fost inginer piscicol, a declarat pe acest subiect: ,,Aici, în perimetrul bisericii, este un loc unde sunt câteva clădiri mai mititele unde se retrag femeile bătrâne.

Este un lăcaș fără bărbați. Se retrag femeile care nu au posibilități materiale de întreținere, ba chiar și unele care au, dar se retrag aici pentru a le fi mai ușor să participe la toate slujbele care se fac la biserică. Locul a primit denumirea de schit. Așa este cunoscut la noi în localitate, drept schit”.

Se pare că ,,Babica” vine de la rusescul ,,Babușca”, unde înseamnă bunică. Același Maxim a mai povestit: ,,Eu știu de la mama mea, care era născută în anul 1919, că, de când se știa ea, aici au fost aceste căsuțe.

Au mai fost refăcute, oameni cu dare de mână au făcut altele mai noi. Femeile acestea mor și sunt înmormântate aici. Se întrețin prin pomenile date de oameni, la slujbe de pomenire, alții cu dare de mână le aduc și în afara pomenilor mâncare, alimente.

Unii mai aduc și lemne. Ele, practic, stau aici și sunt ajutate, pentru că nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe ele. Mulți vin și le donează bani: roagă-te pentru persoana cutare… că e mort, că este pentru însănătoșire, iar ele, săracele, bat mătănii aici”.

Cuplul venise in restaurantul de lux sa ia cina si femeia a inceput sa urle la chelnerita, voia sa-si bata joc de ea si sa faca sa fie concediata. Cand a aflat cine era fata, a plecat urland de rusine! Ce era cu fata..

Are mereu clientul dreptate? Faptul ca mergi intr-un restaurant iti da dreptul sa-i umilesti pe oamenii care lucreaza acolo? Sper ca nu!

Aceasta este povestea unei fete care lucra pe postul de chelnerita intr-un restaurant! Povestea a fost spusa chiar de ea, sa o ascultam:

,,Am fost norocoasa, am gasit un loc de munca intr-un restaurant scump! Desi cu urechea mea stanga nu aud prea bine, iar cu cea dreapta nu aud deloc, mi s-a dat sansa sa lucrez aici. Port un aparat auditiv, asa ca pot auzi aproape tot ce mi se spune foarte clar.

Dar intr-o zi, in restaurant, a venit sa cineze un cuplu in varsta.

Eu: Ma bucur ca ati ales restaurantul nostru! Sunteti gata sa comandati?
Sotia: Cheama-l pe administrator, ACUM!
Eu: O secunda. Poate va pot ajuta chiar eu?
Sotia: Nu!

Asa ca am fost nevoita sa merg sa-l chem pe administrator.

Administratorul: Buna seara! Cum va pot ajuta?
Sotia: De ce poarta angajatii vostri casti? Asculta muzica? Platim multi bani aici, si, crede-ma, meritam un serviciu perfect! Nu e bine!

Toti din restaurant au inghetat.

Administrator: Chelnerii nostri stiu ca nu au voie sa poarte casti. Dar daca veti observa ca cineva incalca aceasta regula, va rog sa imi spuneti. Garantez ca aceasta persoana va fi concediata!
Sotia: Va rog. Ea este!

Femeia a aratat spre mine.

Administrator: Imi pare rau. Comportamentul ei depaseste orice limita.
Sotia: Sunt de acord!
Administrator: Eu vorbeam despre dumneata! Comportamentul dumitale este inadecvat! Chelerita poarta un aparat auditiv. Va rog frumos sa parasiti acest restaurant si sa nu va mai intoarceti niciodata!

Sotul femeii enervate nu a sprijinit-o deloc. Femeia a plecat scoasa din minti din restaurant.

Eu as vrea sa imi exprim recunostinta tuturor oamenilor care m-au aparat! Multumesc!”

Comentarii

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x